Lumea, așa cum o cunoaștem, a trecut și încă trece prin metamorfoze uneori greu de intuit și imaginat. Lumea panificației nu face nici ea excepție, ultimul an dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, că industria se poate reinventa, remodela, conform paletei largi de provocări. Pandemia a creat un deficit de forță de muncă calificată, deficit ale cărui zori apăruseră încă înainte de anul 2019.
Producătorii autohtoni de produse de panificație s-au confruntat cu o dublă problemă în perioada pandemiei: lipsa personalului și cererea în creștere de produse realizate din materii prime naturale. Aceste două provocări au adus în prim plan nevoia de automatizare completă a proceselor de producție și de control a depozitelor de materie primă.
Un punct critic în producția unei companii din acest domeniu este gestiunea și manipularea materiei prime, în condițiile în care există pierderi cauzate de manipularea deficitară a acesteia, precum și pierderile cauzate de dozarea neconstantă în procesul de producție.
Soluția pe care am oferit-o constant clienților noștri, companii mari sau mici, a fost verificată de-a lungul timpului într-o cooperare reciproc benefică cu producătorul italian de instalații de stocare-transport-dozare CEPI SpA. Experiența de peste 35 de ani a acestei companii în domeniul manipulării/transportului pneumatic al materiilor prime a asigurat succesul unor colaborări de lungă durată cu cei mai importanți jucători de pe piața românească de panificație și patiserie și a oferit un model de investiție bine plasată cu o recuperare rapidă în timp.
Un pas important în direcția automatizării complete și a trecerii spre un produs cât mai natural a fost făcut în anul 2015 când am realizat prima instalație de producere și dozare a maielei lichide, cu o capacitate de producție de 6.000 litri în județul Maramureș. De atunci și până în prezent, am instalat împreună cu CEPI SPA capacități de producție a maielei care însumează peste 65.000 litri.
Principalul avantaj al utilizării acestor instalații de maiele este folosirea materiilor prime naturale, fără amelioratori. S-a observat o tendință constantă în creșterea cererii pentru astfel de produse. Pe timp de pandemie, oamenii au avut timpul necesar să reconsidere obiceiurile alimentare și utilizarea de produse cât mai naturale și au realizat că se pot hrăni mai sănătos decât o făceau înainte purtați de graba de zi cu zi. Pe lângă certul avantaj al utilizării unor materii prime naturale, există și alte beneficii imediate de natură economică, cum ar fi reducerea costurilor cu personalul manipulant și cel direct productiv, reducerea costurilor cu drojdia, minimizarea pierderilor de materie primă.
Capacitățile de producție disponibile încep de la 180 litri și sunt personalizabile în funcție de necesitățile clientului.
Citeste articolul complet pe site-ul Arta Albă
Eugen Solzaru, Responsabil vânzări Nova Pan - Divizia Mori, Instalaţii Stocare Transport Dozare