Cercetatorii de la Universitatea Catolica din Louvain, Belgia, au dezvoltat o modalitate de a verifica daca untul de cacao se cristalizeaza corect in timpul procesului de temperare, folosind ultrasunetele.
A produce o ciocolata cu suprafaţa stralucitoare, crocanta, care se topeste in gura si isi pastreaza culoarea de-a lungul perioadei de valabilitate este o arta. Pentru aceasta, este esenţiala verificarea indeaproape a procesul de cristalizare a untului de cacao.
Astfel, o echipa de cercetatori de la Universitatea belgiana a investigat cu ultrasunete procesul pentru a se asigura ca untul de cacao se cristalizeaza in mod corespunzator, in timpul etapei de incalzire si racire a ciocolatei.
"In timpul procesului se pot forma 5 tipuri de cristale. Insa, doar una dinre acestea asigură produsului caracteristicile dorite. Numarul si marimea cristalelor joaca un rol esential.", afirma IMOGEN FOUBERT, specialist in cristalizarea grasimilor in cadrul departamentului de microbiologie si sisteme moleculare al universitatii.
"Utilizarea ultrasunetelor ajuta la detectarea diferentelor in etapa de cristalizare a untului de cacao", concluzioneaza profesorul KOEN VAN DEN ABEELE, specialist in ultrasunete in cadrul departamentului de fizica si astronomie.
Noua tehnica presupune, prin urmare, utilizarea unor fluxuri de ultrasunete orientate spre untul de cacao. Cercetatorii masoara reflectarea acestor unde, obtinandu-se astfel informaţii cu privire la structura.
"ACEASTA METODA ESTE SIMILARA CU METODA FOLOSITA PENTRU A MONITORIZA CRESTEREA FETALA. CAND UNTUL DE CACAO ESTE IN FORMA LICHIDA, UNDELE ULTRASONICE SUNT REFLECTATE IN INTREGIME. IMEDIAT CE UNTUL INCEPE SA SE CRISTALIZEZE, UNDELE PENETREAZA MATERIALUL SI NU SUNT REFLECTATE IN ACELASI MOD. ACEST LUCRU NE PERMITE SA INÈšELEGEM MAI BINE MODUL IN CARE DIFERITE CRISTALE SE GRUPEAZA, FAPT CARE NE AJUTA LA DETERMINAREA PARAMETRILOR PENTRU OBÈšINEREA UNEI CIOCOLATE CU CARACTERISTICI OPTIME", explica el.
Aceasta metoda poate fi folosita in timpul procesului de cristalizare, comparativ cu metodele actuale, prin monitorizarea riguroasa a temperaturilor sau a produsului finit dupa ce etapa de producţie s-a incheiat. Acest lucru face posibil sa se reactioneze mai rapid pentru a se corecta eventualele defecte. Cercetatorii au dezvoltat si un prototip de laborator. Prezentele rezultate au fost obţinute utilizându-se untul de cacao, urmand sa fie confirmate pe probe de ciocolata.
Oricum masinile pentru temperat ciocolata, asigura obtinerea unei ciocolate cu suprafaţa stralucitoare, crocanta, care se topeste in gura si isi pastreaza culoarea de-a lungul perioadei de valabilitate, fara niciun efort din partea ciocolatierului sau cofetarului, deoarece pe tot parcursul: incalzire - racire, temperaturile sunt riguros controlate pentru rezultate optime.